טז ניסן התשפ"ד (24.04.2024)


פייסבוק חבד בישראל אויטר חבד בישראל

נשים מעניינות יותר
על מה שלושת אלפי נשים יכולות לדבר במשך חמישה ימים רצופים?

קשה לזווגן כקריעת ים סוף
בני הזוג שונים במימדים הגלויים שלהם. הם איש ואשה השונים במהותם. הם לא אמורים לחשוב ולהרגיש את אותו הדבר. ההכרה במציאותם כשונה זהו חלק בלתי נפרד מפיתוחה של זוגיות נכונה. 

כתיבה לרבי
כל מה שרצית לדעת על הכתיבה לרבי באמצעות אגרות הקודש. לכניסה למדור

חבד בישראל
מחפש כתובת של בית חב"ד בעירך? גן חב"ד לילד באזורך? הגעת למקום הנכון! השתמש במנוע החיפוש של חב"ד בישראל

מאגר עצום על חגי ישראל
מאמרים, סיפורים, הלכות, שיעורים ועוד, מסודרים לפי חגי ומועדי ישראל - לכניסה למדור

מאות ניגונים להאזנה
בואו להינות ממאות ניגוני חב"ד, המבוצעים בידי מגוון תזמורות וזמרים. לכניסה למדור

אנציקלופדיה חב"דית
בואו להרחיב את ידיעותיכם על חסידות חב"ד, ערכים בחסידות, ניגוני חב"ד, ועוד אלפי ערכים נוספים באנציקלופדיה החב"דית. לכניסה

חת"ת רמב"ם
הצטרפו ללומדי השיעורים היומיים בחומש, תהלים ותניא, וכן בשיעור יומי ברמב"ם. לכניסה למדור






» הרבי מלובביץ'

» גאולה ומשיח

» חב"ד בעולם

» חב"ד בישראל

» מדור התוכן

» השיעורים היומיים

» לוח שנה עברי

» זמני הדלקת נרות

» ניגוני חב"ד

» חדשות חב"ד

» וידאו

» מגזין

» פרשת השבוע

» חגי ומועדי ישראל

» המדור לילדים

» אנציקלופדיה חב"דית

» אודותנו

» חב"ד באינטרנט




ימי סגולה
שבועות אלה, בהם קוראים בתורה על בניית המשכן, הם ימי סגולה לביאת הגאולה ובניין בית-המקדש השלישי. לפיכך ראוי שבהם יתעורר כל יהודי ביתר געגועים והשתוקקות לחזות בעבודת הכוהנים בבית-המקדש השלישי, בגאולה השלמה.



|
שתפו:  
מדור התוכן » הלכות בית הבחירה » בית המקדש


העזרה
קדושת העזרה גדולה מקדושת עזרת-נשים, כיון ששם הקריבו את הקרבנות. העזרה מקבילה לחצר המשכן, שנקראת במקרא "תוך הקלעים". רצפת העזרה היתה קדש, ועשויה מאבנים יקרות.

מתוך הספר "המקדש השני" לרב ישראל דב לבנוני.
יט סיון התש"ע (01.06.2010)

בסוף עזרת-נשים, לצד מערב לפני שער ניקנור [2], יש חמש עשרה מעלות עגולות למחצה, ודרכן עולים מעזרת-נשים לעזרת-ישראל. מדרגות אלו הן כנגד חמשה-עשר מזמורי שיר-המעלות שבתהילים, ועליהן עמדו הלויים בשמחת בית-השואבה, ושרו בלווי כנורות, מצלתיים וחלילים. על שמחה זו אומרת הגמרא: "מי שלא ראה שמחת בית-השואבה, לא ראה שמחה מימיו". בימינו נהוג לחגוג שמחת בית השואבה בחול-המועד סכות, זכר למעמד זה שהיה במקדש. משני צדי חמש-עשרה המעלות, היו לשכות הכינורות [1]. הן היו תחת רצפת עזרת-ישראל, ונראו כמערה. פתחיהן פתוחים לעזרת-נשים, ושם היו הלווים שומרים כנורות, נבלים, מצלתיים וכל מיני כלי-זמר.

השער המוביל לעזרה הוא שער ניקנור. כל דלתות שערי העזרה היו מצופות זהב, חוץ מדלתותיו של שער ניקנור שהיו מנחשת. הסיבה לכך נעוצה בניסים שהיו כרוכים בהן. האגדה מספרת [מסכת יומא לח] על ניקנור, שנסע לאלכסנדריה שבמצרים להביא את דלתות השערים המזרחיים של העזרה, בשובו באנייה, החל הים סוער, והאנייה היתה צפויה לטביעה. מלחי האנייה הטילו את אחת הדלתות לים, ועדיין לא נח הים מזעפו. כאשר בקשו להטיל גם את הדלת השניה לים, עמד ניקנור ואמר: אם אתם מטילים את הדלת הזאת לים, הטילוני איתה. ראה הקדוש ברוך הוא את מסירות נפשו של ניקנור, והים שקט. ניקנור הצטער בלבו מאד על הדלת הראשונה שהוטלה לים, וכשהגיע לנמל עכו, נראתה הדלת מבצבצת ויוצאת מתחת לאנייה, ולכן נקראו השערים המזרחיים של העזרה "שערי ניקנור" על שמו.






זאת העזרה במבט מן הצד הצפוני. קדושת העזרה גדולה מקדושת עזרת-נשים, כיון ששם הקריבו את הקרבנות. העזרה מקבילה לחצר המשכן, שנקראת במקרא "תוך הקלעים". רצפת העזרה היתה קדש, ועשויה מאבנים יקרות. הכהנים עשו את עבודתם שם כשהם יחפים, כיון שרגליהם צריכות לגעת ברצפת הקודש. מסביב לעזרה יש חומה, ובה שבעה שערים [רמב”ם, פ"ה הל' ד]. רוחב כל שער עשר אמות, וגובהו עשרים אמה [כגובה שלש קומות]. ואלה שמות השערים: בצד צפון: שער הניצוץ [1], שער הקרבן [2] ושער בית-המוקד [3]. במזרח: שער ניקנור כנ”ל [4]. 
 





זאת העזרה במבט מלמעלה. גבולות העזרה הם החומה מסביב וכל מה שבתוך גבולותיה, דהינו: עזרת ישראל, עזרת כהנים, הדוכן, תשע לשכות, המזבח [2], הכיור [4], בית-המטבחים [3], שלחנות [5], עשרים וארבע טבעות ואכסדרה [1]. גם האולם ותכולתו, שהם: הקדש וקדש-הקדשים, וכל כלי הקדש שבהם - נכללים בעזרה. ארכה מאה ושמונים ושבע אמות, ורחבה מאה שלשים וחמש אמות. עבודת הקרבנות נעשתה בתוך העזרה: שחיטתם, זריקת דמם על המזבח, פשיטת עורם, נתיחתם לנתחים ושריפת החלקים שהתורה מצווה לשפרם על מערכת אש המזבח. גם הקרבת המנחות, העשויות מקמח ומשמן, ונסוך היין והמים על המזבח, התקיימו בעזרה.

נוסיף לפרט את הכלים שהיו בעזרה. התמונה מס' מראה את הכיור וכנו, ובו שנים-עשר ברזים. לפני העבודה היו הכהנים חייבים לרחוץ את ידיהם ואת רגליהם ממימי הכיור. על ידו ניצבו שני שלחנות: אחד של כסף ואחד של שיש. שלחן-הכסף היה מיועד לכלי-כסף ולכלי-זהב הנחוצים לעבודה, על שלחן השיש הניחו נתחים מבשר הקרבנות, לפני שהעלום על המזבח לשריפה על אש המערכה הגדולה.

אחד מהמבנים החשובים ביותר בעזרה היה המזבח. חוט אדום ["הסיקרא"] היה מקיף את המזבח באמצעו, ותפקידו היה להבדיל בין זריקות הדם השונות: מקצתן מעל החוט ומקצתן מתחתיו. על גג המזבח היו ארבע קרנות, ושלש מערכות אש: על המערכה הגדולה שרפו נתחי בשר וחלבים של הקרבנות, מן המערכה השניה לקחו גחלים להקטת הקטרת, ועל המערכה השלישית היתה מונחת אש לקיים מצות קיום האש, כמו שנאמר: "ואש המזבח תוקד בו". [ויקרא פרק ו' פסוק ב'] ומהמערכה הזו הציתו את האש של המערכות [רמב"ם הלכות תמידים ומוספים פרק ב' הלכה ד' והלכה ט'], באמצע המזבח נמצא ה"תפוח", שהוא ערימת אפר אשר נצבר משריפת העצים והקרבנות. בצדו הדרומי של המזבח היה הכבש הראשי, כעין גשר משופע שדרכו עלו אל גג המזבח, ומשני צדדיו מחוברים שני כבשים קטנים: אחד לימינו ואחד לשמלאו. הכהן היה עולה דרך הכבש הימני הקטן, ומגיע אל הסובב [ המשמש-כעין מדרכה הסובבת את המזבח], ומזה את הדם ארבע מתנות על ארבע קרנות המזבח. משסיים ירד דרך הכבש הקטן השמאלי, כדי לשפוך את שירי הדם ליסוד הדרומי למטה.


להזמנת הספר: רח' שמואל הנביה 5, ירושלים, טל. ‎02-5811227‏



שם:
כותרת:
תגובה:
כתוב את המספר לאימות:














אתר הבית של חב"ד בישראל | נוסד על ידי חברי הנהלת אגודת חסידי חב"ד באה"ק | טלפון: 072-2492667 | דואר אלקטרוני: admin@chabad.co.il

חבד ירושלים
חבד תל אביב
חבד חיפה
חב"ד ראשון לציון
חב"ד פתח תקוה
חב"ד אשדוד
חבד נתניה
חבד באר שבע
חבד חולון
חב"ד בני ברק
תפילין
צדקה
שיעורי תורה
ספרי יהדות
מזוזות
זמני הדלקת נרות שבת
כשרות
טהרת המשפחה
חינוך יהודי
אהבת ישראל
חבד בעולם
חבד ניו יורק
חבד צרפת
חב"ד הודו
חבד תאילנד
חבד סין
חבד לונדון
חב"ד טורקיה
חבד יוון
חבד ברצלונה
הרבי מלובביץ'
וידאו מהרבי מליובאוויטש
אגרות קודש
תמונות של הרבי
הרבי מלך המשיח
מופתים הרבי מחב"ד
מפגשים עם הרבי מחבד
נבואות הרבי
הרבי והבבא סאלי
הנביא מקראון הייטס
ימות המשיח
בית המקדש
גאולה ומשיח
פסק דין: הרבי מלך המשיח
אליהו הנביא
תחיית המתים
סיפורי משיח וגאולה
הגאולה בעולם שלנו
משיח באקדמיה
זמן הגאולה
RSS
Facebook
Twitter